MonteCarloSS.com
MonteCarloSS.com

CELEBRATING 20 YEARS!

Previous Thread
Next Thread
Print Thread
#1073970 - 05/23/22 10:03 PM Chole lite on  
Joined: Aug 2014
Posts: 275
Keithss Offline
Member
Keithss  Offline
Member

Joined: Aug 2014
Posts: 275
Jackson,mi
Hears what I have
1985 Monte Carlo SS, 383 stroker engine been in the car for about 5 years.
No computer control, not even a ECM in the car.
Quick Fuel 735 Carb with electric choke.
Everything has been working fine until?? I removed the intake manifold to fix an oil leak.

I had to pull the intake to fix a leak near the back, pulled the sending unit under the distributor and sealed the threads to stop leaking.
Replaced all gaskets and used Right Stuff to seal the front and back on the intake manifold.

Now the choke lite comes on and stays on, if I unplug the positive wire it goes out.
I checked the volts to the positive wire and I have just under 12 volts when unhooked, when I hook it back up to the choke It only read less than 1 volt.
This is all done with the key in the on position, when in the off position no light as it should be.

I removed the thermostat from the choke and supplied 12 volts to it, when remove the spring did it's thing when it heated up.
I also disconnected the wires from the oil pressure sending unit under the distributor and the light still stayed on.
Any ideas guys?

Keith

#1073972 - 05/24/22 01:08 AM Re: Chole lite on [Re: Keithss]  
Joined: Dec 1999
Posts: 11,982
86ttop Offline
20+ Year
86ttop  Offline
20+ Year
Member

Joined: Dec 1999
Posts: 11,982
Brooksville, Fl
Did you reuse the old oil pressure switch?? It may need to be replaced, good luck!!


Leo Paugh
It's not an attitude, it's just the way I am.
POW*MIA
You are not forgotten
If things improve with age, I must be approaching magnificent. thumbs
#1073973 - 05/24/22 03:55 PM Re: Chole lite on [Re: Keithss]  
Joined: Aug 2014
Posts: 275
Keithss Offline
Member
Keithss  Offline
Member

Joined: Aug 2014
Posts: 275
Jackson,mi
I did not replace it at this time.
I did put a new one on last summer.

#1073974 - 05/24/22 11:58 PM Re: Chole lite on [Re: Keithss]  
Joined: Feb 2008
Posts: 954
AkronAero Offline
10+ Year
AkronAero  Offline
10+ Year
Member

Joined: Feb 2008
Posts: 954
Akron OH
Keith,

Did this start when you replaced the "switch" last summer? The "on/off switch" for the light and the "continuous metering sender" for the gauge can be confused by the auto parts stores, and are not interchangeable. Might confirm that first?

I am traveling and don't have my shop manual, nor much of my memory, so I don't recall if these are single wire (ground through the body) or two wire (power and ground). Especially if its single wire, make sure you are NOT using teflon tape as it cuts the ground. Use teflon dope instead.

Let us know any updates and thanks for sharing.

Gordon

.


1987 Aerocoupe. Frame-off, notched/mini-tub, 383 with AFRs @ 535HP/487TQ, March Serpentine, 304 SS headers (Jet-Hot) & 304 3" dual exhaust w/ Borlas, Janis 200-4R, TrueTrac w/ girdle and Moser 28, Hydroboost, computer delete, lowered, every part replaced or messed with (several times).
#1073975 - 05/25/22 12:50 AM Re: Chole lite on [Re: Keithss]  
Joined: Feb 2020
Posts: 724
88ssBrent Online content
Member
88ssBrent  Online Content
Member

Joined: Feb 2020
Posts: 724
Friendsville
This is the diagram for an 88. Hth

[Linked Image]

#1073977 - 05/25/22 06:52 AM Re: Chole lite on [Re: Keithss]  
Joined: Aug 2014
Posts: 275
Keithss Offline
Member
Keithss  Offline
Member

Joined: Aug 2014
Posts: 275
Jackson,mi
When I replaced the sending unit last summer, everything was working fine until I removed the intake manifold last week.
The carb unit has 2 wires, one ground and the other hot. I tried a direct ground to the negative side of the carb and the light still stayed on.

What I find strange is when I remove the positive wire from the carb and check that wire, I have near 12 volts. When I reconnect it to the carb and check it has less than 1 volt.

#1073978 - 05/25/22 10:35 AM Re: Chole lite on [Re: Keithss]  
Joined: Dec 1999
Posts: 310
AeroSS_87 Offline
20+ Year
AeroSS_87  Offline
20+ Year
Member

Joined: Dec 1999
Posts: 310
Lincoln, NE
Hear me out - did you hook up the sensor connector backwards? Could be simple as that. It is also possible the replacement sensor broke internally when re-installing. Aftermarket parts like this can be bad right out of the box or break soon after. I've had several ignition coils, control modules, and various sensors like that. Since the choke is in the same circuit as the oil pressure sensor, the constant here is that it's likely something to do with that sensor you R&I'd. Try replacing it for process of elimination.

#1073983 - 05/26/22 10:48 PM Re: Choke lite on [Re: Keithss]  
Joined: Aug 2014
Posts: 275
Keithss Offline
Member
Keithss  Offline
Member

Joined: Aug 2014
Posts: 275
Jackson,mi
Ok This is what I did today
got a new oil sending unit and installed it. Same Problem
Went back to town and got a new carb thermostat and installed it. Same Problem

Light still stays on when the ignition is turned on, and the positive wire is hooked up.

Would someone be willing to check there no-computer controlled electric choke system with the positive wire disconnected and then with it connected??

When I am disconnected, I get 12 volts, when I hook it back up I only get around 1 volt.
I made jumpers to give it a positive ground and the same problem.

Open to all ideas at this point

Thank you
Keith

Last edited by Keithss; 05/27/22 01:29 AM. Reason: Spelling
#1074006 - 05/29/22 08:56 PM Re: Choke lite on [Re: Keithss]  
Joined: Aug 2014
Posts: 275
Keithss Offline
Member
Keithss  Offline
Member

Joined: Aug 2014
Posts: 275
Jackson,mi
Well I think I have my problem solved, and boy do I feel dumb.
I think it turned out to be just a blowed fuse.
It turned out to be the only fuse I never check at first. It was at the top of the block and I did not see it.
Thanks for all the help guys
Keith

#1074008 - 05/30/22 01:06 AM Re: Choke lite on [Re: Keithss]  
Joined: Dec 1999
Posts: 11,982
86ttop Offline
20+ Year
86ttop  Offline
20+ Year
Member

Joined: Dec 1999
Posts: 11,982
Brooksville, Fl
thumbs


Leo Paugh
It's not an attitude, it's just the way I am.
POW*MIA
You are not forgotten
If things improve with age, I must be approaching magnificent. thumbs
#1074009 - 05/30/22 01:29 AM Re: Choke lite on [Re: Keithss]  
Joined: Feb 2008
Posts: 954
AkronAero Offline
10+ Year
AkronAero  Offline
10+ Year
Member

Joined: Feb 2008
Posts: 954
Akron OH
Keith - you just made us all a bit smarter. Persistence paid off. Thanks for sharing.
Gordon


1987 Aerocoupe. Frame-off, notched/mini-tub, 383 with AFRs @ 535HP/487TQ, March Serpentine, 304 SS headers (Jet-Hot) & 304 3" dual exhaust w/ Borlas, Janis 200-4R, TrueTrac w/ girdle and Moser 28, Hydroboost, computer delete, lowered, every part replaced or messed with (several times).

Random Images
500/thumbs/l_79652c9ad31a1aaec68c0f5bed0a424a.jpg
by WhiteMonteSS
500/thumbs/mail_google_com4.jpg
by pearl83SS
859/thumbs/star4.jpg
by Rocco373
500/thumbs/Engine3.JPG
by Ted88SS
500/thumbs/rollingcouch9.jpg
by rollingcouch
Help MonteCarloSS.com


Recent Contributors
kevins88ss
Authorized Vendors
Tell them you saw it
on MonteCarloSS.com!


CustomMonteSSParts.com
Dixie Monte Carlo Depot
GSI Interiors
HRpartsNstuff
Mikes Montes
Savitske Classic & Custom
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.6.0