MonteCarloSS.com
Previous Thread
Next Thread
Print Thread
#1052269 - 07/14/17 10:27 AM Won't Start  
Joined: Oct 2004
Posts: 65
onebad86ss Offline
Member
onebad86ss  Offline
Member

Joined: Oct 2004
Posts: 65
Dallas, TX
It's probably something small that I missed, but here's what I got.

The car has been sitting since mid April. It has a full tank of gas and Sta-Bil in it.

Over this period of time, I've put on new spark plugs and wires, new headers, removed the air pump & associated lines, removed the EGR and cleaned up some other small vacuum lines.

I installed the headers and reducers and do NOT have a new 02 sensor in there yet, waiting on it to show up.

I wanted to start the car, but it'll just crank and I hear it pop like it's trying to fire, but never does. I reconfirmed firing order (HEI distributor) and it looks good.

Is there anything I missed or anything I removed that could be preventing it from starting?

Thanks for the help everyone!


"Real cars don't power the front wheels....they lift 'em"
#1052276 - 07/14/17 02:06 PM Re: Won't Start [Re: onebad86ss]  
Joined: Mar 2000
Posts: 5,221
upflying Offline
15+ Year
upflying  Offline
15+ Year
Member

Joined: Mar 2000
Posts: 5,221
Reno, NV
The pop sounds like a timing problem, like it could be 180 degrees off. Confirm #1 cylinder is TDC on the compression stroke with the rotor pointing to the #1 spark plug on the distributor cap. Also set static timing to 6 degrees BTDC.


86 MCSS Notchback coupe, LS3, 4L65E, QP 9", Eaton Truetrac, 4 wheel disc, column shift, silver with maroon bench interior

[Linked Image]
#1052325 - 07/16/17 06:04 AM Re: Won't Start [Re: onebad86ss]  
Joined: Jul 2017
Posts: 6
TerMonteNator1986SS Offline
New Member
TerMonteNator1986SS  Offline
New Member

Joined: Jul 2017
Posts: 6
Edmonton, Alta
Same thing happen to a friend of mine when he installed his 350, he had the order 180 out. Or maybe the timing chain went when you tried to start it due to "shock loading" the chain, a pretty long shot though.

#1052334 - 07/16/17 03:33 PM Re: Won't Start [Re: onebad86ss]  
Joined: Oct 2004
Posts: 65
onebad86ss Offline
Member
onebad86ss  Offline
Member

Joined: Oct 2004
Posts: 65
Dallas, TX
I won't rule anything out yet! I confirmed the timing to be correct. Double checked firing order is correct.

I need to validate spark, maybe ignition module went out.


"Real cars don't power the front wheels....they lift 'em"
#1052335 - 07/16/17 04:00 PM Re: Won't Start [Re: onebad86ss]  
Joined: May 2017
Posts: 38
tedgley Offline
Member
tedgley  Offline
Member

Joined: May 2017
Posts: 38
Covington, KY
Pour a little gas down the carb throat and see if it fires. This would help you determine whether it's fuel or spark related.

#1052495 - 07/21/17 04:44 PM Re: Won't Start [Re: onebad86ss]  
Joined: Jul 2017
Posts: 6
TerMonteNator1986SS Offline
New Member
TerMonteNator1986SS  Offline
New Member

Joined: Jul 2017
Posts: 6
Edmonton, Alta
Did you find out the issue yet??


Random Images
1050/thumbs/Monte_Carlo_004.JPG
by BaerMonteSS83
500/thumbs/monte47.jpg
by KissMy85ss
500/thumbs/monte_toys_for_tots_3rs.JPG
by 85SS383
500/thumbs/ssl.JPG
by ragleone
500/thumbs/1.JPG
by Tx..MonteSS
Help MonteCarloSS.com


Site Maintenance Fund
Annual Server Fee
Fund Raiser


FrankOC
ratbuddy
mmc427ss
FinallySS
witness86ss
Gbguy
WB of NOLA
Tomh115
oemtech
CDN87EH
Fred_SS
thepezking639
Chevelle502
Akron Aero
Pacheco
Crusher
MC87SS
cwest01
Jayhawk88
stew'86MCSS396
Hey-O
1987 T56 AEROCOUPE
spoon
PA85SS
dns87ss
Kawaiikeno
86ttop
Mikes84
wilsoab
wreckrunner
intmdatr3
Bubsy83
Authorized Vendors
Tell them you saw it
on MonteCarloSS.com!


CustomMonteSSParts.com
Dixie Monte Carlo Depot
GSI Interiors
HRpartsNstuff
Mikes Montes
Savitske Classic & Custom
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.6.0