MonteCarloSS.com
MonteCarloSS.com

CELEBRATING 20 YEARS!

Previous Thread
Next Thread
Print Thread
#1039751 - 05/28/16 07:29 PM Need help on a No start issue!!  
Joined: May 2001
Posts: 1,646
chevelle502 Offline
15+ Year
chevelle502  Offline
15+ Year
Member

Joined: May 2001
Posts: 1,646
Dundalk. MD
Hi all,


My monte is getting on my last nerve here. I pulled it out to wash and detail it for a car show. it started on the first shot, ran fine and evrything sounded normal. Did my wash and detail, went to pull it under the carport for the night and it just cranks and cranks, wont fire.

Ok, so i changed out the ign. module, swapped in a new coil, no difference. just for fun i changed out the cap and rotor as well, even though they may have 100 miles on em. Still no start. Checked every fuse, tightened the battery terms. nothing.

Pulled #1, layed it on the manifold and cranked, no spark.

So whats left here. What am i missing? What wire do i check to see if im getting V to the coil? its the remote coil mounted on the manifold if that matters.

thanks for reading,

Chuck


1988 Monte Carlo SS
Black w/T-tops
Mods: Jet stage 2 chip, 2.5" cat back with flow super 44's, chrome valve covers, custom interior from a 2003 Monte SS, 3.73 posi rear (waiting to install), re-built tranny, Elec fan setup, Msd Ignition, LED Headlights
http://chucks88ss.tripod.com/Montepics/index.album?i=1
#1039752 - 05/28/16 07:53 PM Re: Need help on a No start issue!! [Re: chevelle502]  
Joined: Jan 2012
Posts: 46
wiggy Offline
Member
wiggy  Offline
Member

Joined: Jan 2012
Posts: 46
rising sun, maryland
Should have 12 volts on + side of coil with switch on

#1039753 - 05/28/16 08:06 PM Re: Need help on a No start issue!! [Re: chevelle502]  
Joined: May 2001
Posts: 1,646
chevelle502 Offline
15+ Year
chevelle502  Offline
15+ Year
Member

Joined: May 2001
Posts: 1,646
Dundalk. MD
thats the thicker RED wire in the gray connector correct?


1988 Monte Carlo SS
Black w/T-tops
Mods: Jet stage 2 chip, 2.5" cat back with flow super 44's, chrome valve covers, custom interior from a 2003 Monte SS, 3.73 posi rear (waiting to install), re-built tranny, Elec fan setup, Msd Ignition, LED Headlights
http://chucks88ss.tripod.com/Montepics/index.album?i=1
#1039754 - 05/28/16 08:21 PM Re: Need help on a No start issue!! [Re: chevelle502]  
Joined: Aug 2007
Posts: 1,776
88ss408 Offline
10+ Year
88ss408  Offline
10+ Year
Member

Joined: Aug 2007
Posts: 1,776
miramichi, NB
Check for 12 volts at the ignition wire first. If thats good. And you checked everything like you said and still no spark. I think it may be the pick-up coil.


1988 monte carlo ss 408 sbc
-----------------------------------------------------
1984 monte carlo cs 400 sbc
#1039756 - 05/28/16 09:15 PM Re: Need help on a No start issue!! [Re: chevelle502]  
Joined: Apr 2014
Posts: 529
mainer Offline
Member
mainer  Offline
Member

Joined: Apr 2014
Posts: 529
new gloucester, ME
Originally Posted By: chevelle502
thats the thicker RED wire in the gray connector correct?

Yes , you need voltage their to start with .

#1039762 - 05/29/16 12:47 AM Re: Need help on a No start issue!! [Re: chevelle502]  
Joined: Jun 2004
Posts: 359
Bitflipper Online content
15+ Year
Bitflipper  Online Content
15+ Year
Member

Joined: Jun 2004
Posts: 359
Las Vegas, NV
Try bypassing the MSD ignition box and see if it fires. I had problems with them and no-start conditions due to overheating.

What kind of distributor are you running? As 88ss408 mentions about the pick-up coil, I had problems with the MSD style one and couldn't get my misfiring issues to go away until I completely swapped the distributor for an OEM one. The pick-up design in the GM distributor is far superior IMO.

Just a couple of ideas. Good luck with it, you should be able to find it shortly.


[Linked Image]
#1039782 - 05/29/16 01:44 PM Re: Need help on a No start issue!! [Re: chevelle502]  
Joined: Aug 2007
Posts: 1,776
88ss408 Offline
10+ Year
88ss408  Offline
10+ Year
Member

Joined: Aug 2007
Posts: 1,776
miramichi, NB
Yeah same here. I like GM distributors the best. Everybody throes them out for fancy aftermarket ones. And I save them ( must have about 20 now lol)
I recurve them high output module coil cap and all that. It's not cheaper. But I get what I want.


1988 monte carlo ss 408 sbc
-----------------------------------------------------
1984 monte carlo cs 400 sbc
#1039788 - 05/29/16 04:09 PM Re: Need help on a No start issue!! [Re: chevelle502]  
Joined: May 2001
Posts: 1,646
chevelle502 Offline
15+ Year
chevelle502  Offline
15+ Year
Member

Joined: May 2001
Posts: 1,646
Dundalk. MD
Well did a little more today, way too humid to really get into it lol.

tried the old and new coils without the MSD box, no difference. Probed the red wire in the ON position and am getting 11.98 V.
About the same at the battery, put it on the tender cause of all the cranking.

As far as it being the pickup coil, how do i change that out, or should i just go grab a new Dist all together?

I saw a post on the g-body forum about wires on the steering column coming loose and not letting the car start? Any input on that theory?

Oh i'm running a OEM Dist.


Last edited by chevelle502; 05/29/16 04:11 PM.

1988 Monte Carlo SS
Black w/T-tops
Mods: Jet stage 2 chip, 2.5" cat back with flow super 44's, chrome valve covers, custom interior from a 2003 Monte SS, 3.73 posi rear (waiting to install), re-built tranny, Elec fan setup, Msd Ignition, LED Headlights
http://chucks88ss.tripod.com/Montepics/index.album?i=1
#1039790 - 05/29/16 05:07 PM Re: Need help on a No start issue!! [Re: chevelle502]  
Joined: Aug 2007
Posts: 1,776
88ss408 Offline
10+ Year
88ss408  Offline
10+ Year
Member

Joined: Aug 2007
Posts: 1,776
miramichi, NB
As far as changing the pick-up coil you have to take the shaft out of the distributor. To remove it. Have you checked it with a known good coil ? What about a known good module ? I would hate to tell ya to change the pick-up coil for a module or coil. But they do let go from time to time. So it is a possibility.


1988 monte carlo ss 408 sbc
-----------------------------------------------------
1984 monte carlo cs 400 sbc
#1039791 - 05/29/16 05:36 PM Re: Need help on a No start issue!! [Re: chevelle502]  
Joined: Mar 2000
Posts: 5,567
upflying Offline
20+ Year
upflying  Offline
20+ Year
Member

Joined: Mar 2000
Posts: 5,567
Reno, NV
When you did your car show detail, did you also wash the engine?

Last edited by upflying; 05/29/16 05:36 PM.

86 MCSS Notchback coupe, LS3, 4L65E, QP 9", Eaton Truetrac, 4 wheel disc, column shift, Dakota Digital, silver with maroon bench interior

#1039795 - 05/29/16 09:19 PM Re: Need help on a No start issue!! [Re: chevelle502]  
Joined: Apr 2014
Posts: 529
mainer Offline
Member
mainer  Offline
Member

Joined: Apr 2014
Posts: 529
new gloucester, ME

#1039796 - 05/29/16 09:22 PM Re: Need help on a No start issue!! [Re: chevelle502]  
Joined: Apr 2014
Posts: 529
mainer Offline
Member
mainer  Offline
Member

Joined: Apr 2014
Posts: 529
new gloucester, ME
here is page one all so jest to give you more info than you'll ever need LOL.
http://www.chevythunder.com/ignition_systems_hei_operation.htm

#1039800 - 05/29/16 11:34 PM Re: Need help on a No start issue!! [Re: chevelle502]  
Joined: Mar 2000
Posts: 5,567
upflying Offline
20+ Year
upflying  Offline
20+ Year
Member

Joined: Mar 2000
Posts: 5,567
Reno, NV
Originally Posted By: chevelle502
Well did a little more today, way too humid to really get into it lol.

There's a clue. Moisture is your enemy.


86 MCSS Notchback coupe, LS3, 4L65E, QP 9", Eaton Truetrac, 4 wheel disc, column shift, Dakota Digital, silver with maroon bench interior

#1039805 - 05/30/16 12:46 PM Re: Need help on a No start issue!! [Re: chevelle502]  
Joined: May 2001
Posts: 1,646
chevelle502 Offline
15+ Year
chevelle502  Offline
15+ Year
Member

Joined: May 2001
Posts: 1,646
Dundalk. MD
First thought was that something got wet, but i didn't go under-hood with the hose, but i did check to see if anything got wet, all was dry.

Does anybody sell the black connector harness that goes from the module to the coil? mine has seen better days. Just want to eliminate that as a possibility. Ive seen pig-tails for both ends, but would rather have a new 1 piece harness there.

Update, found it on EBAY, lol

Last edited by chevelle502; 05/30/16 01:15 PM.

1988 Monte Carlo SS
Black w/T-tops
Mods: Jet stage 2 chip, 2.5" cat back with flow super 44's, chrome valve covers, custom interior from a 2003 Monte SS, 3.73 posi rear (waiting to install), re-built tranny, Elec fan setup, Msd Ignition, LED Headlights
http://chucks88ss.tripod.com/Montepics/index.album?i=1
#1039806 - 05/30/16 12:49 PM Re: Need help on a No start issue!! [Re: chevelle502]  
Joined: May 2001
Posts: 1,646
chevelle502 Offline
15+ Year
chevelle502  Offline
15+ Year
Member

Joined: May 2001
Posts: 1,646
Dundalk. MD
thanks for the links, currently studying like its finals LOL.


1988 Monte Carlo SS
Black w/T-tops
Mods: Jet stage 2 chip, 2.5" cat back with flow super 44's, chrome valve covers, custom interior from a 2003 Monte SS, 3.73 posi rear (waiting to install), re-built tranny, Elec fan setup, Msd Ignition, LED Headlights
http://chucks88ss.tripod.com/Montepics/index.album?i=1
#1039807 - 05/30/16 03:48 PM Re: Need help on a No start issue!! [Re: chevelle502]  
Joined: Jul 2000
Posts: 1,766
Crusher Offline
20+ Year
Crusher  Offline
20+ Year
Member

Joined: Jul 2000
Posts: 1,766
Jersey Shore
I had a tach that was shorting the coil once. Disconnected the tach wire and it started. Just throwing it out there.


1988 502/502
ProCharger SC
Fast XFI Fuel Inj.
564 RWHP 574 TQ
http://SSMonteCarlo.com
#1039818 - 05/30/16 11:53 PM Re: Need help on a No start issue!! [Re: chevelle502]  
Joined: Aug 2007
Posts: 1,776
88ss408 Offline
10+ Year
88ss408  Offline
10+ Year
Member

Joined: Aug 2007
Posts: 1,776
miramichi, NB
Yes you can get the wiring that goes from the module to the coil.
That's what I like about the good ole HEI. Everything is available for repair.


1988 monte carlo ss 408 sbc
-----------------------------------------------------
1984 monte carlo cs 400 sbc
#1039839 - 05/31/16 02:57 PM Re: Need help on a No start issue!! [Re: chevelle502]  
Joined: Apr 2014
Posts: 529
mainer Offline
Member
mainer  Offline
Member

Joined: Apr 2014
Posts: 529
new gloucester, ME
Originally Posted By: chevelle502
thanks for the links, currently studying like its finals LOL.

well it's a open book exam , let us know if you pass LOL


Random Images
500/thumbs/mcttop.jpg
by javi05
568/thumbs/86whl12.JPG
by battz89
527/thumbs/88SS_clearmarker.jpg
by TPI Monte SS
852/thumbs/B_W.jpg
by PoorBoysRacing
500/thumbs/CAM00142.jpg
by JMonte7892
Help MonteCarloSS.com


Recent Contributors
finallySS
Authorized Vendors
Tell them you saw it
on MonteCarloSS.com!


CustomMonteSSParts.com
Dixie Monte Carlo Depot
GSI Interiors
HRpartsNstuff
Mikes Montes
Savitske Classic & Custom
Powered by UBB.threads™ PHP Forum Software 7.6.0